Die Ergebnisse der Lebensmittelanalysen (Lebensmittelchemie) hinsichtlich von
- Inhaltsstoffen der Lebensmittel (Speisen) (Nährstoffanalysen)
- Nährstoffen
- bioaktiven Stoffen
- aber auch Nichtnährstoffen (Toxikologie; Risikoabschätzung)
werden in Datenbanken erfasst. Früher wurden Auszüge als Nährwerttabellen publiziert:
Die Deutschland war und ist der Souci-Fachmann-Kraut (WVG-link) das entsprechende Stanardwerk.
Heute sind die Datenbanken elektronisch zugänglich:
- Referenz für Deutschland - der Bundeslebensmittel-Schlüssel (BLS) am Max-Rubner-Institut, Karlsruhe.
⇒ Nutzung für Nährwert-Berechnungen; Nährwertangaben (Nährwertkennzeichnung); Speise- und Diätplan-Berechnungen

Ahmed, S. et al.: Foodomics: A Data-Driven Approach to Revolutionize Nutrition and Sustainable Diets. Front. Nutr. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.874312 (03.05.2022) - 
Selection of Important Foods for People and Society. link bei www.foodperiodictable.org  ("A global effort to create a reference database of the composition and the function of food we eat" -  Foodomics: Exploring the biomolecules that will help us get to know our food.  link bei www.eurekalert.org 21.06.2022
"There are over 26,000 distinct, definable biochemicals in food, but food composition databases and research are focused only on about 150 of those, so there’s still a lot of “nutritional dark matter” that composes the food we eat every day. Foodomics is the discipline of studying food and nutrition through the application of advanced omics technologies like genomics, transcriptomics, proteomics, and metabolomics."
Barabási, A-L. et al.: The unmapped chemical complexity of our diet. Nature Food 1:33–7. doi: 10.1038/s43016-019-0005-1 (2020)

EuroFIR (European Food Information Resource Network), the world –leading European Network of Excellence on Food Composition Databank systems, is a partnership between 49 universities, research institutes and small-to-medium sized enterprises (SMEs) from 26 European countries. EuroFIR will provide the first comprehensive pan-European food information resource, using state-of-the-art database linking, to allow effective management, updating, extending and comparability. This is an essential underpinning component of all food and health research in Europe and provides:

http://www.eurofir.net/index.asp?id=1 

Deutsche Beteiligung - Bundeslebensmittelschlüssel - http://www.bls.nvs2.de/   (Beschreibung - Download)
- wikipedia  (hier auch Lebensmittelgrupperierungen aufgelistet)

Neue Version des BLS verfügbar seit Sep 2010. (Website des BLS - http://www.blsdb.de / ) Der BLS 3.0 enthält mit rund 15.000 Lebensmitteln 4.000 mehr als die Vorläuferversion. Weiterhin werden für jedes der aufgeführten Lebensmittel von A wie Aprikose bis Z wie Zimt Angaben zu jeweils 130 Nährstoffen gemacht. (link

The International Network of Food Data Systems (INFOODS) is establishing and coordinating a global network of regional data centers directed toward the generation, compilation and dissemination of accurate and complete data on food composition. It is also the generator and repository of special international data bases and serves as a general and specific resource for persons and organizations interested in food composition data on a worldwide basis. Its Secretariat has developed the necessary software for the electronic storage of food composition data and its interchange among data bases http://www.fao.org/infoods/ --- http://www.fao.org/infoods/tables_int_en.stm

EFCOVAL aims to further develop and validate a trans-European food consumption method to be used for estimating the intake of foods, nutrients and potentially hazardous chemicals within the European population.    EFCOVAL follows in the footsteps of the 'European Food Consumption Survey Method' project (EFCOSUM), which advised the use of repeated, non-consecutive 24-hour periods ("24-h dietary recalls") through strictly standardised procedures, for reliable and comparable transnational data collection. http://www.efcoval.eu 

Schweizer Nährwertdatenbank - www.naehrwertdaten.ch

Niederlande - Dutch Food Composition Database (NEVO) (link)

FOOD COMPOSITION TABLE FOR USE IN AFRICA - http://www.fao.org/docrep/003/X6877E/X6877E00.htm 

Private Datenbanken im Internet - wie z.B http://www.fddb.info /  und - http://www.das-ist-drin.de/ 

Datenbank - Codecheck - enthält Informationen von > 100.000 Lebensmittel (website)

- www.Wikifood.lu  - Nahrungsmittelportal - Luxemburgisches Forschungsinstitut Henry Tudor - Schwerpunkt Informationen für Allergiker

(Alte Tabellenwerke - der FAO - Food Composition Table for Use in East Asia; Food Composition Table for Use in Africa;

INCAP-ICNND - Food Composition Table for Use in Latin America

USDA: Composition of Foods; Handbook No.8
(Information des FNIC/USAD -  link)

Souci, Fachmann, Kraut: Die Zusammensetzung der Lebensmittel - 50 Jahre Souci Fachmann Kraut - http://www.dfal.de/forschung/naehrwerttabellen.html  - --- http://www.sfk-online.net/cgi-bin/sfkstart.mysql?language=german  (nicht mehr gültige links)

Historisch: erstes großen Tabellenwerk - 1878 – Joseph König- „Chemische Zusammensetzung der menschlichen Nahrungs- und Genußmittel (Ausgabe von 1903 - elektronische zugänglich UB Düsseldorf (DFG-Viewer - link)  (link bei https://www.zbmed.de/ )

Platt - Food Composition Tables - Tropical Regions (HMSO), London)

MCLaren: WSordl Rev Nutr. Diet; 12: 56 (1970) für den mittleren Osten - shr detailiert einschklieeßlich Aminosöure (American University in Beirut)

Probleme - der Einteilung, Ordnung (Codierung) der Lebensmittel  (Beispiel: Langual/USA)

MEAL-Studie des www.bfr.bund.de - Mahlzeiten für die Expositionsschätzung und Analytik von Lebensmitteln. Die häufigst verzehrten Lebensmitteln (90% = 60.000 Lebensmittel) (Lt NVS II) werden untersucht. www.bfr-meal-studie.de -

Nährwertuntersuchung 2008 (Download)

http://www.dosenkoeche.de/main-one/diaet-ernaehrung/vitamine/naehrwertuntersuchung-2008/ 

Nach den Nährwertuntersuchungen aus den Jahren 2001 und 2005 beweist auch die aktuellste Untersuchung des unabhängigen Instituts für Lebensmittelqualität in Willich vom Juni 2008: Lebensmittel aus Dosen haben einen vergleichbar hohen Nährwertgehalt wie Lebensmittel, die nach haushaltsüblichen Garmethoden zubereitet wurden. In Zusammenarbeit mit der Hochschule Niederrhein und Fresenius wurden 19 Gerichte sowie Gemüseprodukte aus Dosen mit selbst zubereiteten Gerichten aus frischen Zutaten verglichen. Neben ausgewählten Vitaminen und Mineralstoffen wurde die Menge an energieliefernden Nährstoffen wie Proteine, Kohlenhydrate und Fette untersucht.

Im Intnet folgende Nährwert Tabelle gefunden  - http://www.lexolino.de/c,kultur_alltagskultur_gesundheit_ern%E4hrung_n%E4hrwerttabellen 

(sehr detailliert aber ohne jede Hinweise woher diese Daten stammen ?? - OLT 16_12_09)

 -- www.nutritiondata.self.com

Übersicht 77 - Hinweis über den Einsatz von Komputern im Rahmen von Ernährungserhebungen (Auswertung / Bewertung /  Befragung - CATI  /  Ernährungsberatung)

Übersicht 78 - Nahrungsmittel-Inhaltsstoffe-Datenbanken

Country Specific Databases (aus www.nutrisurvey.de/index.html )
With the following food databases it is possible to complement the standard food database of NutriSurvey. NutriSurvey contains an extract of the german BLS which is based on various national and international food tables. Since several functions in NutriSurvey rely on this food database and too many foods in the database of NutriSurvey makes the handling of the software more complicated it is useful to integrate foods from the other databases only when they are necessary. To do this download the corresponding ZIP file and unzip the *.fta file which is in this ZIP file into the NutriSurvey directory. Then use in NutriSurvey the function 'Food/Include more foods from other databases', mark all the foods which you want to include and click then on Save. In tendency it is better to add foods from a more well known food database like the USDA database. There is usually not a big difference in nutrient content between the different countries and the databases from Germany or the USDA are more complete than the country specific ones.

German food database (BLS) with english names (2645 KByte, 11000 foods with more than 130 nutrients)
USDA SR22 (2009) (1212 KByte)
FAO-Minilist worldwide the 200 most important foods with complete nutrient values (28 KByte)
French translation of the german food database (it is the first draft from Aline Morin (Nutritionist, attmorin(a)aol.com) based on the english translation), to use this database delete first the standard food database (bls.dat) and then rename the file french_bls.dat into bls.dat (302 KByte)
Bolivian food database (71 KByte)
Brasilian food database (111 KByte, 1400 foods, the first 68 foods are analyzed but only for macronutrients, the other foods are partly calculated and compiled from other sources, all the data is from the Universidade do Sao Paulo, Faculty of Public Health, Department of Nutrition (mainly from Prof. Sonia T. Philippi) )
Egypt food database (34 KByte)
Guatemala food database (114 KByte, 1168 foods from Central America) India food database (14 KByte)
Indonesian food database (115 KByte). For an Indonesian version of the program including the Indonesian food database please download the following file. The program was translated by Usman Sikumbang from the Nutrition Division Health Polytechnic Padang (the ZIP file contains still the old 2005 version of NutriSurvey).
Kenya food database (18 KByte)
Mexico (38 Kbyte)
Mali (35 Kbyte)
Mocambique: When you go to http://www.helsinki.fi/food-and-environment/research/groups/nutrition_research.html  you can find a special NutriSurvey database for Mocambique
Peruvian food database (120 KByte, 1492 foods from Hilary Creed Kanashiro of the Instituto de Investigacion Nutricional in Lima)
Senegal (34 KByte)
Thai food database (29 KByte)
Vietnamese food database (53 KByte, 529 foods from the National Institute of Nutrition in Hanoi)  

Zusatzstoffe - Substances Added to Food - Datenbank der US Food and Drug Administration (FDA)

Studie zu Lebensmittel von zweierlei Qualität: ein Drittel der Produkte weist unterschiedliche Zusammensetzung auf. Die Kommission hat heute (Montag) die Ergebnisse einer europaweiten Untersuchung von Lebensmittelprodukten veröffentlicht.  Pressemitteilung am 24.06.2019 der Europäischen Union  - Results of an EU wide comparison of quality related characteristics of food products. (download) + Results of an EU wide comparison of quality related characteristics of food products: annex, EUR 29778 EN, Publications Office of the European Union, Luxembourg, 2019, ISBN 978-92-76-08715-1, doi:10.2760/776406, JRC117088. (Anhang - Produktliste 478S) (download)  (ref."Markenware: Keine Kluft zwischen Ost und West in der EU." Morgenpost 25.06.2019)