Kupfer ist essentiell (aber auch toxisch) dazu Informations-Dokument der FSA
(Dokument der EU  Upper Tolerable Level of copper; 2003))

(Mineralstoffe in Lebensmittel - BFR 2004)  (Teil II - >330 Seiten / Natrium / Kalium / Calcium / Phosphor / Magnesium / Eisen / Jod / Fluorid / Zink / Selen / Kupfer / Mangan / Chorm / Molybdän)

Höchstmengen für Vitamine und Mineralstoffe in Nahrungsergänzungsmitteln und angereicherten Lebensmitteln. BFR-Mitteilung  11/2021 des www.bfr.bund.de 16.03.2021 +  Bewertung von Vitaminen und Mineralstoffen in Lebensmitteln (link)Kupfer -

Kupfer hat antibaktorielle Wirkung (siehe bei Informationsammlung zu Kupfer OLT Dez 2009)

Kupfer an vielen Stellen im und um das Haus (CHART) / Kupferleitungen - Stromleitung / früher auch "Kupfer-Kessel" (Kochtöpfe - gute Wäremleitung)

(Chart - Kupfer in LM)

Krishnamoorty, L.: Copper regulates cyclic-AMP-dependent lipolysis Nature Chemical Biology (2016) doi:10.1038/nchembio.2098 - 06.06.2016 - - link bei www.eurekalert.org 06.06.2016 -  Kupfer ist ein Signalstoff im Fettstoffwechsel -  Spektrum der Wissenschaft 07.06.2016 -

How much do I need?
You should be able to get all the copper you need from your daily diet. Adults need 1.2 mg a day.
Copper is a trace element. Good sources include nuts, shellfish and offal.

What does it do?
Copper has a number of important functions. For example it:
* helps produce red and white blood cells and triggers the release of iron to form haemoglobin - the substance that carries oxygen around the body
* is thought to be important for infant growth, brain development, the immune system and for strong bones

What happens if I take too much?
Taking high doses of copper could cause stomach pain, sickness and diarrhoea. Over a long period, high doses might damage your liver and kidneys.

What is FSA advice?
You should be able to get all the copper you need by eating a varied and balanced diet. But if you decide to take copper supplements it's a good idea not to take too much because this could be harmful.
Having 1 mg or less a day of copper supplements is unlikely to cause any harm.
http://www.eatwell.gov.uk/healthydiet/nutritionessentials/vitaminsandminerals/copper/

Kupfer: Element der Zwietracht. Deutschlandfunk 18.07.2017 - Kupfer im AckerbauÖko-Bauern suchen nach Alternativen zum Schwermetall.  Deutschlandfunk 07.06.2016 - Schwermetall-Einsatz in der LandwirtschaftZankapfel Kupfer. Deutschlandfunk  29.10.2015

Blasek, V.: Krebs: Kupfer offenbart neue Angriffspunkte. link bei www.heilpraxisnet.de 10.11.2022 - Literaturquellen: Zhang, X. et al.:  Memo1 binds reduced copper ions, interacts with copper chaperone Atox1, and protects against copper-mediated redox activity in vitro. Proc Nat Acad Sci 119 (37) e2206905119
doi.org/10.1073/pnas.220690511 (06.09.2022) + Jiang, H. et al.: Ferrous iron–activatable drug conjugate achieves potent MAPK blockade in KRAS-driven tumors. J Exper Medicine  219 (4): e20210739.doi.org/10.1084/jem.20210739 (09.03.2022) 

Ramchandani, D. et al.: Copper depletion modulates mitochondrial oxidative phosphorylation to impair triple negative breast cancer metastasis.  Nature Commun 12, 7311  doi.org/10.1038/s41467-021-27559-z (15.12.2021) ⇔ Reducing copper in the body alters cancer metabolism to reduce risk of aggressive breast cancer.  link bei www.eurekalert.org 15.12.2021

Blei Kupfer Zink in der Umwelt  (USA, Dessau 2005)

Katrin Masshardt (Masterarbeit:Spurenelemente in Gemüse; Beitrag von Gemüse an der täglichen Versorgung mit Chrom, Kupfer, Mangan, Selen und Zink, wie auch ein Vergleich der Entwicklung dieser Nährwertdaten über die letzten 30 Jahre; Betreuerin: Dr. Katrin Annika Kopf) (Oecotrophica-Preis 2022)