Ernährung und geistige Funktionen (Funktionen Mensch)

Brainfood – gesunde Nahrungsmittel fürs Gehirn. Scinexx 23.07.2021

Firth, J. et al.: The efficacy and safety of nutrient supplements in the treatment of mental disorders: a meta‐review of meta‐analyses of randomized controlled trials. World Psychiatry doi.org/10.1002/wps.20672 (09.09.2019) ⇔ link bei www.eurekalert.org -

Funktionelle Lebensmittel - die Gehirn-Leistung stimulieren - Brain Food

Do Brain Supplements Actually Work?  link bei www.health.clevelandclinic.org 07.10.2021⇔ Bessere Gehirnfunktion durch Nahrungsergänzungsmittel? link bei www.heilpraxisnet.de 11.10.2021

Akzeptanz von functional foods   memory loss (Cox-Publikation - Appetite 2003)

- Brain Food bei www.apotheken-umschau.de

Schneller denken dank Brain Food? Infodienst des MLR_BW
Gehirnnahrung.  Test 26.07.2001

-  Mit diesen Lebensmitteln isst du dich schlau. Welt 02.08.2017 -

Adjepong, M. et al.: Whole blood n-3 fatty acids are associated with executive function in 2–6-year-old Northern Ghanaian children. J Nutr Biochem  Vol.57 p287-293 doi.org/10.1016/j.jnutbio.2018.03.019 (Juli 2018) ⇔ link bei www.eurekalert.org 13.08.2018

Mantantzis, K. et al.: Gain without pain: Glucose promotes cognitive engagement and protects positive affect in older adults.  Psychology and Aging (12.07.2018) ⇔ link bei www.eurekalert.org 18.07.2018

Iss Dich schlau! Zeit Wissen 03.02.2017 -
Superfoods und Nahrungsergänzung – Doping für gute Zensuren?- link bei www.verbraucherbildung.de 25.04.2017

Wie unsere Ernährung auf das Gehirn wirkt - Spektrum der Wissenschaft - Kompakt 2015

Hayhoe, R. et al.: Cross-sectional associations of schoolchildren’s fruit and vegetable consumption, and meal choices, with their mental well-being: a cross-sectional study Brit med J Nutr Prevn & Health e000205. doi: 10.1136/bmjnph-2020-0002052021 (27.09.2021) ⇔ Higher fruit and veg intake linked to better mental health in secondary schoolchildren. link bei www.eurekalert.org 27.09.2021

Futter fürs Gehirn - GVmanager Nr.6-7, S.18-21 (2014) (Scan im Archiv)
www.gastroinfoportal.de/brainfood
Essen für "Kopfarbeiter" - Schul- und Studentenverpflegung  (z.B. Mensa Uni Wien - wirbt auch mit Brainfood)
Theorie - Fischöle; Obst - Antioxidantien; Eiweiß; B-Vitamine;  usw.
Hamm,M u.a.: Brainfood - 100 kulinarische Hightlights für Körper, Geist und Seele. Schlütersche Verlagsges., Hannover (bei Deutsches Fachbuch)
Essen für die Seele: Können Nahrungsmittel die Psyche von Schülern stärken? BZfE News 24.11.2021 ⇒ Hayhoe, R. et al.: Cross-sectional associations of schoolchildren’s fruit and vegetable consumption, and meal choices, with their mental well-being: a cross-sectional study. BMJ Nutrition, Prevention & Health  doi:10.1136/bmjnph-2020-000205 (2021)

Werner, T. et al.: Abundant fish protein inhibits α-synuclein amyloid formation. Nature Scientific Reports Vol 8, Article number: 5465 - doi:10.1038/s41598-018-23850-0 (03.04.2018) ⇔ "Eating more fish could prevent Parkinson's disease"  link bei www.eurekalert.org 23.04.2018

Johnson. M. et al.: Omega 3/6 fatty acids for reading in children: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial in 9-year-old mainstream schoolchildren in Sweden.  J.Child Psychol Psychatry 22.08.2016 ⇔ Kinder: Omega-3-Fettsäuren verbessern das Lesen.  link bei www.scinexx.de  15.09.2016 -
Lopez, D.A. et al.: Breastfeeding Duration Is Associated With Domain-Specific Improvements in Cognitive Performance in 9–10-Year-Old Children. Front. Public Health https://doi.org/10.3389/fpubh.2021.657422 (26.04.2021) ⇔ Researchers find breastfeeding linked to higher neurocognitive testing scores.  link bei www.eurekalert.org 27.04.2021


(ARD Ratgeber Sendung - W-wie wissen; Jan 2010 - Clever Essen - Brain Food)

Smyth,A. et al.: Healthy eating and reduced risk of cognitive decline.  A cohort from 40 countries - Neurology 84: 1-8 (2015) ref. Mediterrane Diät schützt auch das Gedächtnis, link bei www.HeilpraxisNet.de 10.05.2015
- Berti, V. et al.: Mediterranean diet and 3-year Alzheimer brain biomarker changes in middle-aged adults. Neurology doi.org/10.1212/WNL.0000000000005527 (13.04.2018) ⇔ link bei www.nih.gov 15.05.2018
- Bowman, G.L., Scarmeas, N.: Dietary patterns in early life pay dividends for midlife cognitive performance. Neurology doi.org/10.1212/WNL.0000000000007229 (06.03.2019) (ref. "Diese Form der Ernährung schützt vor Demenz-Erkrankungen." link bei www.heilpraxisnet.de 11.03.2019) "MIND-Diät: mediterrane Ernährung + antioxidativ wirkende Beeren und grünes Blattgemüse"

Haapala, E.A. et al.: Associations of diet quality with cognition in children – the Physical Activity and Nutrition in Children Study. Brit.J.Nutr. 114 (7) 1080-87 (Oct 2015) DOI: http://dx.doi.org/10.1017/S0007114515001634 Published online: 14.08.2015 ⇔Schlechte Ernährung senkt Schulleistung ? - aid aktuell, 3009.2015

Brookie, K.L. et al.: Intake of Raw Fruits and Vegetables Is Associated With Better Mental Health Than Intake of Processed Fruits and Vegetables. Frontiers in Psychology, 2018; 9 DOI: 10.3389/fpsyg.2018.00487 (10.04.2018) ⇔ ScienceDaily 16.04.2018

Ocean, N. et al.: Lettuce be happy: A longitudinal UK study on the relationship between fruit and vegetable consumption and well-being. Social Sci Med 222(2) 335-345 doi.org/10.1016/j.socscimed.2018.12.017 (Feb.2019)  + Lettuce Be Happy: The Effects of Fruit and Vegetable Consumption on Subjective Well-Being in the UK. Leeds University Business School Working Paper No. 18-12  - Mujcic, R., Oswald, A.J.: Does eating fruit and vegetables also reduce the longitudinal risk of depression and anxiety? A commentary on 'Lettuce be happy'. Social Sci Med 222 (2) 346-348 doi.org/10.1016/j.socscimed.2019.01.004 (Feb.2019)
(ref.Gemüse für die Psyche. link bei www.wissenschaft-aktuell.de 28.02.2019  + Ernährung im Fokus Nr.03/2019 S.205)

Rätsch, C.: Enzyklopädie der psychoaktiven Pflanzen. Botanik, Ethnopharmakologie und Anwendungen AT Verlag, Aarau/Schweiz, 1998 - ISBN 3-85502-570-3
(Christian Rätsch - wikipedia)
Ethnobotanisches Institut, 66629 Freisen (website)

Small, G.W. et al.: Memory and Brain Amyloid and Tau Effects of a Bioavailable Form of Curcumin in Non-Demented Adults: A Double-Blind, Placebo-Controlled 18-Month Trial.  Amer J Geront Psychiatry doi.org/10.1016/j.jagp.2017.10.010 (27.10.2017) ⇔ link bei www.eurekalert.org 23.01.2018

Eine Studie warnt vor künstlichen Süßstoffen für die Gesundheit. Der Grund: Diät-Limos können das Risiko für Demenz drastisch erhöhen. Münchner Merkur - 25.04.2019   ⇒ link bei www.cnn.com 20.04.2017 ⇔ Singh, G.M. et al.: Estimated global, regional, and national disease burdens related to sugar-sweetened beverage consumption in 2010.   Circulation.doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.114.010636 (29.06.2015)

Schiltz, F., De Witte, K.: Sugar rush or sugar crash? Experimental evidence on the impact of sugary drinks in the classroom. Health Economics  https://doi.org/10.1002/hec.4444  (02.11.2021) ⇔ What is the short-term impact of sugary drinks in the classroom? link bei www.eurekalert.org 03.11.2021

Brainfood: Essen und Trinken für einen wachen Geist. Nestlé Ernährungsstudio 13.09.2021

- Essen für die Seele: Welchen Einfluss hat die Ernährung auf die Psyche?- aid aktuell 30.11.2016 ⇒⇒
Special Series on Nutrition and Mental Health in der Zeitschrift: Clinical Psychological Science. November 2016 vol.4 no.6 

 

&