Wolhlbefinden - gute Stimmung - durch "Mood Food"  (Google - 133.000 Treffer - 31.10.09)

Strahler, J. (Gießen), Nater, U.M. (Marburg): Differential effects of eating and drinking on wellbeing. An ecological ambulatory assessment study.  Biol. Psychol  doi.org/10.1016/j.biopsycho.2017.01.008   (22.01.2017)  (Pressemitteilung - www.dgps.de 28.03.2017)

Begdache, L. et al.: Assessment of dietary factors, dietary practices and exercise on mental distress in young adults versus matured adults: A cross-sectional study. Nutritional Neurosciences doi.org/10.1080/1028415X.2017.1411875 (11.12.2017) ⇔ "Your mood depends on the food you eat" link bei www.eurekalert.org 11.12.2017
Begdache, L. et al.: Principal component analysis identifies differential gender-specific dietary patterns that may be linked to mental distress in human adults. Nutritional Neurosciences doi.org/10.1080/1028415X.2018.1500198 (20.07.2018) ⇔ link bei www.eurekalert.org 27.08.2018 + ScienceDaily 27.08.2018

Iss dich Glücklich - Spiegel/Wissen Nr3/2019 - darin z.B. Food & Mood Centre der Deakin University in Australien, das Zusammenhänge zwischen Ernährung und Psyche -  https://foodandmoodcentre.com.au/
Scott c. Anderson, John F. Cryan, Ted Dinan »The Psychobiotic Revolution: Mood, Food, and the New Science of the Gut-Brain Connection«. National Geographic; 320 S
Ekstedt, N., Henrik Ennart; H.:  Happy Food. Warum Mangold vor Depressionen schützt und Walnüsse schlau machen. Südwest Verlag 2018

Flowfood - einfach gesund gut drauf sein. Der neue Ernährungstrend: Flowfood auf Basis aktueller Erkenntnisse von Neurotrition, diese beschreibt die Wechselwirkung zwischen Gehirnfunktion (Neurofunction) und der Ernährung (Nutrition). Pressemitteilung 20.08.2019 von www.dise-online.de ⇒ Buchvorstellung: Böckel, A.L. u.a.: Flowfood - Snacks für mehr Energie, Fitness und Konzentration. 80 Rezepte für Riegel, Bällchen, Sportgels und Co.   pala-verlag Darmstadt - ISBN: 978-3-89566-386-4.

Fernando Gomez-Pinilla, Brain foods: the effects of nutrients on brain function. Nat Rev Neurosci. 2008, 9(7):568-578.

http://www.physci.ucla.edu/research/GomezPinilla/publications/index.html

- Futter für die Seele. www.psychologie-heute.de  - compact - Heft 44, 2016
Ich hab Stress: Ich muss was essen! - Eva Tenzer Machen Kohlenhydrate froh? - Eva Tenzer Warum uns schmeckt, was uns schmeckt - Anna Roming Appetit auf Abwechslung - Jochen Paulus Essen nach Regeln - Kathrin Burger Größe verleiht Prestige - Ingrid Glomp Müdigkeit macht hungrig - Dagmar Knopf Nur das Essen ist immer für mich da - Renate Göckel „Die meisten Frauen finden sich zu dick“ - Ein Gespräch mit Silja Vocks Magersucht – noch immer eine rätselhafte Krankheit - Birgit Schreiber Mangel fürs Leben - Klaus Wilhelm Der Dicke in meinem Kopf - Bertram Eisenhauer Das Essen und die Moral - Patricia Thivisen „Es gibt keine guten oder schlechten Nahrungsmittel“ - Ein Gespräch mit Thomas Ellrott Selbst kochen? Muss nicht sein - Eva Tenzer „Fertignahrung hat Vorteile“ - Ein Gespräch mit Christa Liedtke „Kochen ist Lebenskunst“ - Ein Gespräch mit Harald Lemke Mahlzeit! - Anna Roming

"Glückshormon" - Serotonin - (z.B. Käse, Uqark Fisch, Fleisch; Tryptophan ist die Vorstuffe, daraus im Hirn - Serotonin; + langkettige Kohlenhydrate; Banane; Schokolade)
Endorphine - körpereigene Hormone / z.B. "Schmerz"-Reizung (Pfeffer, Chilli) - Capsaicin) auch Kakao, Muskat, Zimt, Ingwer
Vitamin B12-Supplemente eventuell auch

GfK Marktstudie zum Wellness/Wohlfühl Trend = wellfood
(Flyer BVE )

Zhang, Z., Chen, W.: A Systematic Review of the Relationship Between Physical Activity and Happiness. J Happiness Studies, p.1-18 (März 2018) ⇔ link bei www.eurekalert.org 04.04.2018

 

Informationen zu  "Mood_Food" (März 2010)

Kuschelhormon (Vertrauen) Oxytocin

Essen als Droge - Neurobiologie  Neurotransmitter - Danone-Symposium 1999

- Essen und Wohlbefinden: Ausgewogene Kost für Kinder.  BZfE News 03.01.2018 ⇒⇒ Arvidson, L. et al.: Bidirectional associations between psychosocial well-being and adherence to healthy dietary guidelines in European children: prospective findings from the IDEFICS study.  BMC Public HealthBMC series 17:926 doi.org/10.1186/s12889-017-4920-5 (14.12.2017)

Verzehr von viel Gemüse, Obst, Nüssen und Fisch - Mediterrane Kost hebt die Stimmung - http://derstandard.at/druck/1254310979398/Ernaehrung--Psyche-Mediterrane-Kost-hebt-die-Stimmung
Ocean, N. et al.: Lettuce be happy: A longitudinal UK study on the relationship between fruit
and vegetable consumption and well-being. Soc Sci & Med 222(2): 345-355 doi.org/10.1016/j.socscimed.2018.12.017 (Feb 2019) (ref.: Macht Gemüse happy? BZfE News 24.04.2019)

Chicago - Die Mittelmeerküche trägt nicht nur zu körperlicher Gesundheit bei, sondern schützt auch das Gemüt. Spanische Forscher glauben, dass der Verzehr von viel Gemüse, Obst, Nüssen und Fisch das Risiko für eine Depression senkt. Ein Zusammenhang zwischen Ernährung und Psyche wird schon länger diskutiert. So sind psychische Störungen wie Depressionen in skandinavischen Ländern weiter verbreitet als am Mittelmeer, wozu neben dem Klima eventuell auch die Ernährung beitragen könnte.

Um dies zu prüfen, befragten die Forscher der Universität Las Palmas auf Gran Canaria rund 10.000 gesunde Spanier ausführlich zu ihrem Leben und ihrer Ernährung. Wer sich besonders strikt an die Mittelmeerkost hielt, bei dem lag in den folgenden Jahren das Risiko für eine Depression um etwa ein Drittel niedriger als bei jenen Teilnehmern, die keinen Wert auf eine solche Ernährung legten.

Die Ernährung könne Entzündungen verhindern, die Funktion der Blutgefäße bessern sowie gegen Herzkrankheiten vorbeugen und möglicherweise dadurch das Risiko für Schwermut verringern, schreiben die Forscher im Fachblatt "Archives of General Psychiatry". Sie vermuten, der Schutzeffekt beruhe weniger auf einzelnen Nährstoffen, sondern eher auf dem Zusammenwirken von Vitaminen, Antioxidantien und ungesättigten Fettsäuren. (APA/AP)

Association of the Mediterranean Dietary Pattern With the Incidence of Depression

The Seguimiento Universidad de Navarra/University of Navarra Follow-up (SUN) Cohort

Almudena Sánchez-Villegas, BPharm, PhD; Miguel Delgado-Rodríguez, MD, PhD, MPH; Alvaro Alonso, MD, PhD; Javier Schlatter, MD, PhD; Francisca Lahortiga, BA, PhD; Lluis Serra Majem, MD, PhD; Miguel Angel Martínez-González, MD, PhD, MPH -  Arch Gen Psychiatry. 2009;66(10):1090-1098.

Context Adherence to the Mediterranean dietary pattern (MDP) is thought to reduce inflammatory, vascular, and metabolic processes that may be involved in the risk of clinical depression.

Objective To assess the association between adherence to the MDP and the incidence of clinical depression.

Design Prospective study that uses a validated 136-item food frequency questionnaire to assess adherence to the MDP. The MDP score positively weighted the consumption of vegetables, fruit and nuts, cereal, legumes, and fish; the monounsaturated- to saturated-fatty-acids ratio; and moderate alcohol consumption, whereas meat or meat products and whole-fat dairy were negatively weighted.

Setting A dynamic cohort of university graduates (Seguimiento Universidad de Navarra/University of Navarra Follow-up [SUN] Project).

Participants A total of 10 094 initially healthy Spanish participants from the SUN Project participated in the study. Recruitment began on December 21, 1999, and is ongoing.

Main Outcome Measure Participants were classified as having incident depression if they were free of depression and antidepressant medication at baseline and reported a physician-made diagnosis of clinical depression and/or antidepressant medication use during follow-up.

Results After a median follow-up of 4.4 years, 480 new cases of depression were identified. The multiple adjusted hazard ratios (95% confidence intervals) of depression for the 4 upper successive categories of adherence to the MDP (taking the category of lowest adherence as reference) were 0.74 (0.57-0.98), 0.66 (0.50-0.86), 0.49 (0.36-0.67), and 0.58 (0.44-0.77) (P for trend <.001). Inverse dose-response relationships were found for fruit and nuts, the monounsaturated- to saturated-fatty-acids ratio, and legumes.

Conclusions Our results suggest a potential protective role of the MDP with regard to the prevention of depressive disorders; additional longitudinal studies and trials are needed to confirm these findings.

Author Affiliations: Department of Clinical Sciences, University of Las Palmas de Gran Canaria, Spain (Drs Sánchez-Villegas and Serra-Majem); Division of Preventive Medicine and Public Health, University of Jaén, Spain (Dr Delgado-Rodríguez); Department of Preventive Medicine and Public Health, Clinic of the University of Navarra, Pamplona, Spain (Drs Sánchez-Villegas, Alonso, and Martínez-González); Department of Psychiatry and Medical Psychology, University of Navarra (Drs Schlatter and Lahortiga); and Division of Epidemiology and Community Health, School of Public Health, University of Minnesota, Minneapolis (Dr Alonso).

http://archpsyc.ama-assn.org/cgi/content/short/66/10/1090?home

Ein bisschen (!) Alkohol macht glücklich

http://www.bild.de/BILD/ratgeber/gesund-fit/2009/10/08/neue-alkohol-studie/wer-auf-alkohol-verzichtet-ist-depressiver-und-hat-mehr-sorgen-und-aengste.html

Studie belegt: Kein Alkohol ist auch keine Lösung Ein bisschen (!) Alkohol macht glücklichMenschen, die niemals Alkohol trinken, sind eher depressiv als solche, die sich ab und zu ein Gläschen gönnen! Das hat jetzt eine neue Studie ergeben.Aber Achtung: Der positive Effekt tritt nur bei einem moderaten Trinkverhalten auf – Alkoholiker wiederum leiden ebenfalls häufig an Depressionen und Angstzuständen

Die Forscher um Jens Christoffer Skogen von der Universität von Bergen in Norwegen befragten 38 000 Norweger, wie viel Alkohol sie in den letzten zwei Wochen getrunken haben. Außerdem wurden sie zu Depressionen, Sorgen und Ängsten befragt. Die Studie wurde im Journal „Addiction“ veröffentlicht.

Am glücklichsten sind demnach diejenigen, die sich im Schnitt zwei Gläser Wein oder Bier pro Woche gönnen.

Ein Grund des überraschenden Ergebnisses könne aber sein, dass unter den Nicht-Trinkern mehr Menschen mit körperlichen Beschwerden sind, die starke Medikamente einnehmen müssen. Zudem sei es möglich, dass die Krankheit den Betroffenen aufs Gemüt schlägt oder eben sogar eine Depression hervorruft.

Es gebe aber auch gesellschaftliche Gründe für die Depression, so hätten Abstinenzler weniger enge Freunde als Trinker. Da Alkohol in der Gesellschaft eine wichtige Rolle spiele, werde häufig derjenige der Alkohol trinkt, eher akzeptiert als der Abstinenzler.

Insgesamt betrachtet, bleibt es aber dennoch dabei: Alkohol kann der Gesundheit eher schaden als nützen.

RESEARCH REPORT

Anxiety and depression among abstainers and low-level alcohol consumers. The Nord-Trøndelag Health Study

Jens Christoffer Skogen 1,2 , Samuel B. Harvey 3 , Max Henderson 3 , Eystein Stordal 4,5 & Arnstein Mykletun 6,7

1 Psychiatric Clinic, Stord DPS, Helse Fonna HF, Norway, 2 Alcohol and Drug Research Western Norway, Stavanger University Hospital, 3 Institute of Psychiatry, King's College London, London, UK, 4 Department of Psychiatry, Helse Nord-Trøndelag HF, Hospital Namsos, Namsos, Norway, 5 Department of Neuroscience, Norwegian University for Science and Technology, Trondheim, 6 Norway, Research Centre for Health Promotion, Faculty of Psychology, University of Bergen, Norway and 7 Norwegian Institute of Public Health, Division of Mental Health, Oslo, Norway

Correspondence to Arnstein Mykletun, Research Centre for Health Promotion, University of Bergen, Christiesgt 13, N-5015 Bergen, Norway.

E-mail: arnstein.mykletun@uib.no

Copyright Journal compilation © 2009 Society for the Study of Addiction

KEYWORDS

Abstainers • alcohol • anxiety • depression • labelling

ABSTRACT

 

Aims The aim of this study was to examine the levels of anxiety and depression among individuals consuming low levels of alcohol.

Design Prospective and cross-sectional population-based study.

Setting and participants This study employed data from the Nord-Trøndelag Health Survey (HUNT-2, n = 38 930).

Measurements Alcohol consumption was measured by self-report of usual alcohol consumption during a 2-week period. Low-level alcohol consumption was defined as self-reported abstainers and non-abstainers currently consuming no alcohol. Anxiety and depression were measured using the Hospital Anxiety and Depression Rating Scale. Potential explanatory variables included somatic illness and symptoms, health-related behaviour, socio-economic status and social activity. In a subsample (n = 20 337), we also looked at the impact of previous heavy drinking among abstainers ('sick-quitting').

Findings A U-shaped association between alcohol consumption and the risk of anxiety and depression was found. Abstention was related to increased odds for both case-level anxiety [1.34, 95% confidence interval (CI) 1.19–1.52] and depression (1.52, 95% CI 1.30–1.77). This association was accounted for partly by adjustments for socio-economic status, social network, somatic illness, age (depression only), gender (anxiety only) and 'sick-quitting'. We also identified significant differences between participants who label themselves as abstainers compared to those who report no usual alcohol consumption, but who do not label themselves as abstainers.

Conclusions The risk of case-level anxiety and depression is elevated in individuals with low alcohol consumption compared to those with moderate consumption. Individuals who label themselves as abstainers are at particularly increased risk. This increased risk cannot fully be explained by somatic illness, social activity or 'sick-quitting'.

http://www3.interscience.wiley.com/journal/122529073/abstract?CRETRY=1&SRETRY=0

 

Nudeln oder Schokolade? (Wohlfühl LM) Slow Food Magazin Nr.03_2008, S.42 (Scan im Archiv)

 

Rätsch, C.: Enzyklopädie der psychoaktiven Pflanzen. Botanik, Ethnopharmakologie und Anwendungen AT Verlag, Aarau/Schweiz, 1998 - ISBN 3-85502-570-3
(Christian Rätsch - wikipedia)
Ethnobotanisches Institut, 66629 Freisen (website)