Die Guttman-Skala (nach dem amerikanisch-israelischen Sozialforscher Louis Guttman) ist ein Skalierungsverfahren in der empirischen Sozialforschung, mit dem Einstellungen zu einer Sache (z. B. Personen, Personengruppen, Verhaltensweisen) erfasst werden. (wikipedia)

Bei der Guttman-Skala werden den Befragten einige Aussagen vorgelegt, die sie bejahen oder verneinen sollen. Diese sind so angeordnet, dass die „normalste“ Aussage am Anfang steht, eine extreme am Schluss. Wer eine Aussage bejaht, tut dies im Normalfall ebenso bei allen vorigen Aussagen. Eine Guttman-Skala, bei der dies immer auftritt, nennt man perfekt. Solch eine Skala zu erzeugen ist oft schwierig und nur mit wenigen Aussagen, die bewertet werden müssen, möglich.
(Grundnahrungsmittel - Luxuslebensmittel)

Eine Variante der Guttman-Skala ist die Skala der Sozialen Distanz, die 1925 von Emory S. Bogardus vorgestellt wurde.
Siehe auch Likert-Skala
Semantisches Differenzial

Literatur Raymond Gordon: Unidimensional Scaling of Social Variables: Concepts and Procedures. The Free Press, New York 1977
Tilman Betsch: Einführung in die Methoden der Psychologie Universität Erfurt, Erfurt 2009

Anwendung der Guttman-Skala in Ernährungserhebungen: 
(Charts - aus Vorlesung)

Micheline N. Beaudry‐Darismé, Lesly C. Hayes‐Blend & A. G. Van Veen: The application of sociological research methods to food and nutrition problems on a Caribbean Island
Ecology of Food and Nutrition 1(2) 103-119 (1972) (scan im Archiv) (Chassy JP et al.: The application of social science research methods to the study of food habits and food consumption in an industrialized area. Amer. J Clin Nutr. 20:56 (1967)
Ahmed; MJM, van Veen, AG: A sociological approach to a dietary survey and food habit study in an Andean Community. Trop.Geogr.Med. 20: 88 (1968)
Sanjur, D., Cravioto, J, van Veen, AG: Infant Nutrition and socio-cultural influences in a village in Central Mexico. Trop Geogr Med 22: 443 (197=

Guttmann, Louis: Cornell Technique for Scale Construction.S:79-86 in "Readings in General Sociology". RW O´Brien et al.: Riverside Press, Cambridge (1951)
 

Pedro Arroyo, Sara E. Q. de Arroyo, Sara E. Pérez Gil & Adolfo Chávez: Correlation between family and infant food habits by scalogram analysis . Ecology of Food and Nutrition 1(2) 127-130 (1972) DOI:10.1080/03670244.1972.9990279  (scan im archiv)

370 randomly selected families from an urban and a rural communities located in an industrializing area of Northern Mexico were studied. The foods consumed by the family the day before the interview as well as indicators of education, occupation and economical level of the family were determined. Type and sequence of foods introduced to the infant's diet were also investigated in 199 cases. Guttman scales for the family diet and the infant diet at six months of age were found with coefficients of scalability of 0.80 and 0.78 respectively. A significant correlation between both scales was found (p less than 0.01) suggesting that the infant at six months participates in some extent in the family diet. Higher correlations were found between both scales and indicators of economic position of the family than with the educational level of both parents. It is suggested that in areas with some industrial progress, the economy becomes an important limiting factor in determining the dietary habits of the family and the infant.