Früherkennung - der RisikoFaktoren - mehrere wirken zusammen - metabolisches Syndrom:

 (Übergewicht) - BMI / Waist /Hip-Ratio  - Bauchumfang - Frauen <88cm / Männer >102 - dann oK

Blutfette - Cholesterin / LDH / HDL (<40mg/dl Männer; <50mg/dl Frauen)
Triglyceride: normal < (150) 200mg/dl
Blutdruck (Risiko >130/85 mmHG)
Blutzucker

normal: <120-129/ >80-684 mm HG

zu hoch: 140 /90 - hohes Risiko - 180/110

Studie zur Gesundheit Erwachsener in Deutschland (DEGS1) (vom RKI) – Pressemeldung (RKI) / Broschüre (download) / Bundesgesundheitsblatt (Sonderheft) (open access)
Kapitel - Herzkreislauferkrankungen - Schlaganfall - Übergewicht - Blutdruck - Blutfette/Cholesterin

Busch, M.A.,  Ronny Kuhnert, R.: 12-Monats-Prävalenz einer koronaren Herzkrankheit in Deutschland. Journal of Health Monitoring · 2017 2(1) DOI 10.17886/RKI-GBE-2017-009 (nächster Artikel: Schlaganfall)

Deutscher Herzbericht 2015 - link bei www.herzstiftung.de (ref Spiegel 27.01.2016)
- 2014 - link bei www.dgk.org (Dt.Gesellschaft f Kardiologie)   (ref. Ärzte-Zeitung, 28.01.2015)

Das schützt Herz und Kreislauf: : Ernährungsempfehlungen an kulturell bedingte Unterschiede anpassen. BZfE News 02.08.2023 - Mente. A. et al.: Diet, cardiovascular disease, and mortality in 80 countries, European Heart Journal 44(28) 2560–2579, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehad269 (21.07.2023)

New study reveals latest data on global burden of cardiovascular disease - Cardiovascular disease remains leading cause of death; urgent action is needed for a heart-healthy world  link bei www.eurekalert.org 11.12.2023  ⇒ Muthiah Vaduganathan, Gregory A. Roth, et. al.:  New Study Reveals Latest Data on Global Burden of Cardiovascular Disease. J Amer College Cardiology.  80 (25) 2361–2371.(11.12.2023)
Dattani, S. et al.: Cardiovascular Diseases. Our World in Data Jan 2024
Dai, H. et al.:  Global, regional, and national burden of ischaemic heart disease and its attributable risk factors, 1990–2017: results from the Global Burden of Disease Study 2017. European Heart Journal - Quality of Care and Clinical Outcomes qcaa076, https://doi.org/10.1093/ehjqcco/qcaa076 (05.10.2020) ⇔ "Poor diet is top contributor to heart disease deaths globally." link bei www.eurekalert.org 15.10.2020

Meier, T. et al.: Cardiovascular mortality attributable to dietary risk factors in 51 countries in the WHO European Region from 1990 to 2016: a systematic analysis of the Global Burden of Disease Study. Eur J Epidemiol 34: 37 doi.org/10.1007/s10654-018-0473-x doi.org/10.1007/s10654-018-0473-x (14.12.2018) ⇔ link bei www.eurekalert.org 10.01.2019
Timmis, A. et al.: European Society of Cardiology: Cardiovascular Disease Statistics 2017. European Heart Journal, ehx628, doi.org/10.1093/eurheartj/ehx628 (27.11.2017) ⇔ link bei www.eurekalert.org 27.11.2017
Townsend, N. et al.: Cardiovascular disease in Europe — epidemiological update 2015. Europ.Heart J. doi:10.1093/eurheartj/ehv428; 25.08.2015
(ref. Frauen sterben häufiger an Herzkrankheiten als Männer.  Spiegel 26.08.2015 )

Shah, R. et al.: Epidemiology report: trends in sex-specific cerebrovascular disease mortality in Europe based on WHO mortality data. European Heart Journal doi:10.1093/eurheartj/ehy378 - link bei www.eurekalert.org 14.08.2018

OECD-Report on CHD/Diabetes (link) 17.06.2015 (Country Report: Germanny)  (ref. Südd.Ztg 17.06.2015)

Informationen des FNIC/USDA - link heart
Cross, S.H. et al.: Rural-Urban Differences in Cardiovascular Mortality in the US, 1999-2017. JAMA 323(18):1852-1854. doi:10.1001/jama.2020.2047 (12.05.2020) ⇔ link bei www.eurekalert.org 12.05.2020

Americans are getting heart-healthier: Coronary heart disease decreasing in the US -  Science Daily- 15.06.2016

Heart Disease and Stroke Statistics - 2013 Update - Reportof the American Heart Association. Circulation 12.12.12 (link) (Download) (243p)

Herz-Kreislauf-Erkrankungen - Nichols,M.: Trends in age-specific coronary heart disease mortality in the European Union over three decades: 1980–2009 European Heart Journal 2013 -  (Presse: Südd.Ztg 20.08.14)

Schlaganfall-Risiko um die Hälfte senken: Viel Obst und Gemüse, wenig Alkohol

(aid) - Ein gesunder Lebensstil mit viel Obst und Gemüse auf dem Speiseplan und ausreichend Bewegung kann das Risiko für Schlaganfall deutlich senken. Das lassen Daten der EPIC-Norfolk-Studie (European Prospective Investigation of Cancer) vermuten.

http://www.aid.de/presse/presseinfo.php?mode=beitrag&id=3745 

 Forschung zu Herz-Kreislauf-Erkrankungen (BMBF 2006) - auch Geschichte bis hin zu moderner Forschung; Risikofaktoren; Therapie; Rehabiliation

The WHO Global InfoBase  https://apps.who.int/infobase

Health Topics - http://www.euro.who.int/en/what-we-do/health-topics

WHO-FAO-Report No 216 (2003) - Diet, Nutrition and Prevention of Chronic Diseases.

daily infographic - heart diseas (31.1.13 - link)

(Food Balance - Trends; Development of chronic disease; pregnancy to elderly; dietary goals + prevention actions; obesity, diabetes, CHD, Cancer; dental diseases, osteoporosis; Food Policy Strategies)

Langzeitstudie CARDIA (The Coronary Artery Risk Development in Young Adults) "is a study examining how heart disease develops in adults. It began in 1986 with a group of 5115 black and white men and women aged 18-30 years." - Lebensstil "schlägt" Genetik (Lebensstil-Faktoren -wenig Rauchen, wenig Alkohol, körperliche Aktivität, "gesund" ernähren; Normalgewicht)

 

Special issue - Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases: scientific background papers of the joint WHO/FAO expert consultation, Geneva, 28 January - 1 February 2002  (Report
Public Health Nutrition, Vol 7, No. 1(A), Supplement 1001, February 2004 -  - C Nishida, P Shetty, R Uauy - Introduction (99-100)
- I Darnton-Hill, C Nishida, WPT James - A life course approach to diet, nutrition and the prevention of chronic diseases (101-121)
- BA Swinburn, I Caterson, JC Seidell, WPT James-  • Diet, nutrition and the prevention of excess weight gain and obesity (123 - 146
-  NP Steyn, J Mann, PH Bennett, N Temple, P Zimmet, J Tuomilehto, J Lindström, A Louheranta  - Diet, nutrition and the prevention of type 2 diabetes (147-165)
K Srinath Reddy, MB Katan:  Diet, nutrition and the prevention of hypertension and cardiovascular diseases (167-186)
TJ Key, A Schatzkin, WC Willett, NE Allen, EA Spencer, RC Travis: Diet, nutrition and the prevention of cancer (187-200)
P Moynihan, PE Petersen - Diet, nutrition and the prevention of dental diseases (201-226
A Prentice: Diet, nutrition and the prevention of osteoporosis (227-243
C Nishida, R Uauy, S Kumanyika, P Shetty - The Joint WHO/FAO Expert Consultation on diet, nutrition and the prevention of chronic diseases: process, product and policy implications (245-250)

Sieben Risikofaktoren für Herz-Kreislauf-Erkrankungen (Science Daily 11.02.2016): Hoher Blutdruck, Cholesterin-Spiegel; Diabetes, Rauchen, Übergewicht, körperl. Inaktivität, ungesunde Ernährung